Veelgestelde vragen

Ik heb de juiste soort gevonden maar wat betekent fractie?

De fractie is de zeefmaat in millimeters. Grind en split worden na winning gezeefd in een aantal verschillende maten. Let wel, de fractie betreft de zeefmaat en niet de exacte maat van de steen. De stenen kunnen zowel horizontaal als verticaal door de zeef vallen. Stel, een platte lange steen van 40 mm lang en 10 mm breed valt wel door een zeef van 10 mm maar heeft toch een grotere maat. Voor een rondvormige steen geldt dat de zeefmaat en de steenmaat /grindmaat aardig overeenkomen, aangezien de steen aan alle kanten nagenoeg dezelfde afmeting heeft. In het geval van een grillig gevormde steen (zoals siersplit) zal de zeefmaat meer afwijken van de steenmaat dan in het geval van een rondvormige steen. Over het algemeen geldt: hoe groter de fractie, des te groter de afwijking tussen zeefmaat en steenmaat/grindmaat. De meest gebruikte grind- en splitmaat ligt tussen de 8 mm en 20 mm, bijvoorbeeld fractie 8/16. Wil je liever een grover effect (minder geschikt als verharding) dan kies je bijvoorbeeld voor een 16/32 maat. Indien je kiest voor bijvoorbeeld een fractie 2/6, dan ontstaat er een fijner en gladder effect. Dus hoe lager het getal van de fractie des te kleiner de maat siersplit of siergrind.

Bij Siergrind33 vind je verschillende soorten siergrind en -split, maar wat is eigenlijk het verschil?

Siergrind wordt gewonnen in rivieren en heeft door het slijten in het water veelal een ronde vorm. Daarnaast worden sommige grindsoorten in speciale trommels rond gemaakt. Door de stenen geruime tijd tegen elkaar aan te laten rollen worden ze vanzelf rond en glad. Siergrind is in verschillende maten en kleuren beschikbaar. Siersplit wordt gewonnen in zogenaamde groeves. In feite is het ‘gespleten’ breuksteen vandaar de naam ‘split’. Door de hoekige vorm van het materiaal, bewegen de afzonderlijke steentjes minder ten opzichte van elkaar dan in het geval van een rondvormige steensoort/grindsoort. Siersplit geeft daarom een stabielere laag dan siergrind. Naast grind en split hebben we ook keien en rotsen in ons uitgebreid assortiment.

Wat zijn splitplaten?

Splitplaat wordt gebruikt om siergrind of -split te stabiliseren. De honingraatstructuur van de splitplaat zorgt ervoor dat de steentjes vast komen te liggen. Door het gebruik van splitplaat wordt bijvoorbeeld voorkomen dat je diepe sporen rijdt in siergrind- of split. De ondergrond voelt hierdoor stevig aan en je kunt er gemakkelijk overheen rijden. Het gebruik van splitplaten is zowel geschikt voor siergrind als voor siersplit en zal een grote verbetering van de stabiliteit geven. In verband met een goede vulling van de splitplaat raden wij het gebruik van een grotere fractie dan 20 mm niet aan. De meeste grind- en splitsoorten zijn verkrijgbaar in een 8/16 of vergelijkbare fractie.

Mag ik mijn bestelling / producten retourneren?

Artikelen mogen slechts retour of geruild worden, na schriftelijke bevestiging van Siergrind33. Siergrind33 accepteert uitsluitend retourzendingen van product en/of producten indien:
- het product en/of de producten geheel compleet, in de originele verpakking en in originele staat zijn.  
- het product en/of de producten ongebruikt zijn.  
- het product en/of de producten schoon zijn.  
- het product en/of de producten niet ingebouwd is/zijn geweest dan wel op enigerlei wijze gemonteerd is en/of zijn geweest.  
- de bijbehorende montagematerialen, voor zover van toepassing, volledig aanwezig zijn, en zich bevinden in de originele verpakking, hetgeen ook geldt voor de originele handleidingen en meegeleverde accessoires.  
- het artikel binnen 14 dagen na levering in ons bezit is.  

Retourzendingen welke niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen worden niet in behandeling genomen. De kosten voor het retour te sturen product en/of producten komen voor rekening van de klant.